15. marraskuuta 2014

Vihdoin asiaa kabinetista. En kuitenkaan vastalla... (saunahuumoria)


Osa teistä taisi jo luulla (toivoa), että siirtyisin täysipäiväisesti kuvailemaan harrastamiani elämäntapahullutuksia. Turha toivo!

Eli tässä taas vähän, mutta asiaa. Tällä kertaa väittelen itseni kanssa aiheesta...

4K vs. 120 Hz!!!

Toiset kerää rahaa ja ravaa ulkomailla, toiset kerää rahaa ja laittaa sen säästöön. Minä kerään rahaa ja ostan sillä uusia näyttöjä. Koska why the hell not!

Tällä kertaa isoon kuvainnolliseen haaviini tarttui 28-tuumainen 4K-näyttö AOC:lta. Se on jännä vehje, jossa on jännä vika. Ensinnäkin, se ei ole true 4K, koskapa sen resoluutio on "vain" 3840x2160 pikseliä. Toisinnakin, vaikka se ei olekaan oikea sana, näytössä on jännä vika. Ilmeisesti valmistajalla on ollut kiire tuottaa halpa korkearesoluutioinen näyttö markkinoille, koska ilmeisesti näytön timing, vaimikäsenyoli, ei ole yhteensopivuusvaatimusten mukainen, eli näytön kuva sekoilee ainakin 60 Hz taajuudella ihan sillai et paljaal silmälki huamaa. Lisäksi löysin yhden kuolleen pikselin! Mutta koska  AOC on "ei premium merkki", näytön ISO 9241 -luokitus on 1. Aina oppii jotain uutta, kun säheltää! Luokan 0 näytössä ei sallita yhtään kuollutta pikseliä, luokan 1 näytössä puolestaan sallitaan yksi kirkkaaksi kuollut pikseli, yksi tummaksi kuollut pikseli, kaksi kirkasta tai tummaa alipikseliä ja kolmesta viiteen jämähtänyttä alipikseliä. Olkoon. Ei kiinnosta!

Ja sitten siihen väittelyn aiheeseen! Eli kannattaako mun jättää kabinettiin nykyinen 27" näyttö, jonka 120-hertsinen kuva on kuin sulaa voita verkkokalvoille, vai korvaanko sen 28" näytöllä, jonka tarkkuus laittaa raavaankin miehen kaivamaan takataskustaan suurennuslasia sitä sieltä löytämättä? Kas siinä pulma, jota ei ihan joka jamppa joudu funtsimaan!

Listoitetaanpas ensin 27" Acer-näytön hyvät puolet:
1. Se on jo kiinni kabinetissa.
2. Sen virkistystaajuus on 120 Hz, eli kuva vaihtuu 120 kertaa sekunnissa (vrt. 60 Hz 28" näytössä)
3. Sen resoluutio on "vain" 1920x1080 pikseliä, eli vaatii tietokoneen näytönohjaimelta vähemmän pumppia.

Ja sitten vähän huonoja puolia:
1. Se on kabinetissa kiinni ja millin vinossa. Perfektionistit kautta maan pamauttavat käden otsaansa.

Entä sitten 28" AOC-näytön hyvät puolet?
1. Se on niin kaunis!
2. Se on niin tarkka!
3. Se olisi ehkä Suomen ensimmäinen 4K-kabinetti, ainakin melkein (ensimmäinen ja 4K...)

Onko mitään huonoja puolia?
1. Kabinetin näytön reikä on suunniteltu 27" näytölle, enkä ainakaan vielä onnistunut kaventamaan näytön kuvaa säätämällä. Joten todennäköisesti reikää pitäisi suurentaa.
2. Tasan neljä kertaa tarkempi resoluutio vie mehut näytönohjeimelta ja jättää poloisen itkemään kohtaloaan ja puhisemaan kovaäänisesti.
3. Hyvin suurella todennäköisyydellä näytön VESA-kiinnityksen reiät ovat väärällä korkeudella, joten sovituskappalettakin pitäisi muokata.

Tiukkaakin tiukemman plus/miinus-analyysin perusteella vaikuttaisi siltä, että pelailen 4K-resoluutiolla Skyrimiä aika pitkän tovin, ennen kuin asennan sen kabinettiin vain osoittaakseni, kuinka vähän arvostan plus/miinus-analyysejä. Eli jonain kauniina päivänä se vielä tapahtuu!

Tähän loppuun vielä pari kuvaa "4K"-näytöstä...

Kuva 1. AOC U2868PQU kaukaa.

Kuva 2. AOC U2868PQU paljon lähempää.
Ja vielä lopunpaan kuva kabinetin uusista lisävarusteista!

Kuva 3. Halpaa, mutta superia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti