29. elokuuta 2013

Hätähousun ensitestaukset

Hoi siellä!

Missä sinä olit tänä historiallisena päivänä, jona kabinetti heräsi ensimmäistä kertaa henkiin? Tunsitko maan vavahtelevan ja harmaapartojen huutavan vuorenhuipulta? En minäkään, mutta olisi se ollut hienoa...

Tänään siis melkein kaikki oli ensimmäistä kertaa samassa kasassa ja yhtä aikaa päällä: jämiskone, monitori, äänipömpeli, LED-valot ja toinen peliohjaimista. Ja kaikki toimi niin kuin pitikin. Sininen savu pysyi laitteiden sisällä ja kabinetti pysyi pystyssä. Alla kuvatodiste tapahtuneesta.

Kuva 1. Melkein jo pelikunnossa!
Ongelmat oikein loistivat poissaolollaan. Sain senkattua monitoritelineen reiät melkein keskelle vanhoja reikiä, ja maalattua kehyksen mustaksi. Ja sotkinkin vain vähän, ja sieltä missä se ei haittaa... Eli siis lähinnä sormia ja takapuolta (kabinetin). Teippauksetkin on jo valmiina ja melkein lähetettykin. Täytynee huomenissa ottaa valokuvatodiste myös siitä takapuolesta (edelleen kabinetin...) ja lisätä tänne rimpsun jatkoksi.

Täytyy näin ensitestien jälkeen sanoa, että ainakin näytön valinta osui ihan kohdalleen! Kyseessä on siis Acerin valmistama HN274H-mallinen 3D-näyttö. Kysytte miksi se osui kohdalleen? No siksi että siinä on tuplasti nopeampi virkistystaajuus kuin perusnäytöissä. Tämä siis maallikollistettuna tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kuva vaihtuu näytössä 120 kertaa sekunnissa. Ja siitä puolestaan on se hyöty, että kaikki liike näyttää lähes yhtä sulavalta kuin vanhoista kuvaputkitelkuista männäaikoina. Ilmainenhan tuo näyttö ei tietenkään ole, kun kokoa on kuitenkin täydet 27". Tämä mies köyhtyi sitä ostaessaan noin 18,51€ per tuuma.


No mitäs nyt on sitten tekemättä?

- Ohjauspaneelilevy (vaimikäsenyoli) pitää vielä mallata kohdalleen ja porata ruuveille reiät runkoon. Ja hankkia ne ruuvitkin jostain.
- Kakkospelaajan ohjain ja namiskuukkelit pitää johdottaa ja kytkeä piirilevyyn.
- Piirilevy pitää kiinnittää runkoon.
- Peliohjaimia varten pitää asentaa jämikselle Xpadder. Ja sitten vielä säätää niin että se toimii...
- Virtajohdot ja muut kaapelit pitää niputtaa ja kiinnittää runkoon.
- Teippaus. Se on myös vielä tekemättä. Ja varmaankin jonkinmoinen rungon siivous pitää suorittaa ennen sitä teippausta.

Siinähän ne pääpiirteissään oli. Ja alla vielä se luvattu takapuoliotos.

Kuva 2. Dat ass. Ja dat mestarimaalari...

Kerroinko jo, että monitoriteline oli ihan susi? No se on. Tai siis reikäjako oli pielessä. Sanovat sitä suunnitteluvirheeksi. Minä hapan... Onko kukaan koskaan kertonut sinulle, että oletukset ovat vaarallisia? Nyt kerron sinulle: "OLETUKSET OVAT VAARALLISIA! Tai vähintäänkin kiusallisia...". Tämä mies oletti, että 18,51€ per tuuma maksavan 3D-näytön VESA 100 -rei'itys olisi loogisesti kuva-alueen keskivaiheilla, ja suunnitteli monitoritelineensä sokeasti tämän oletuksen vallassa...

Sitten koitti se päivä, kun monitoriteline oli koottu, ja oli aika sovittaa näyttöä paikalleen. Ihmetyksen ja kauhistuksen aalto pyyhkäisi läsnäolijat lähes kumoon, kun suunnittelija näki paremmalla silmällään (katso kuva 3.), että näytön VESA 100 -rei'itys oli paukautettu seitsemäntoista (17) millimetriä (mm) liian ylös! "M-M-Miten tämä on mahdollista nykyajan standardoidussa maailmassa?!!¤" kiljaisi suunnittelija resonoivalla falsetillaan, ja kirmasi takaisin suunnittelupöydän ääreen.

EDIT: VESA-standardin mukaisesti reiät sijoitetaan ilmeisesti näytön takapuolelta katsottuna näkyvän osan keskelle pysty- ja sivusuunnassa. Ei siis kuva-alueen keskelle. Haiskoot pahalle tuon standardin kehittäjät...

"Suunnitteluvirheestä" selvittiin sillä, että suunnittelija suunnitteli näytön ja telineen väliin erikoisen sovitelevyn 3 mm alumiinilätystä, johon porattiin kaksi settiä VESA 100 -reikiä 17 millimetrin välyksellä toisiinsa nähden. Toiseen VESA-settiin kiinnitettiin M5-jatkomutterit ja toisesta setistä sovitelevy kiinnitettiin näyttöön M4-pulteilla. Jos olet pysynyt kärryillä tähän saakka, voit kuvitella, että nyt ne M5-jatkomutterit ovat "oikeassa" kohdassa telineeseen nähden. Sitten vain korialuslevyt molemmin puolin telineen MDF-levyä (jotta paine jakautuu kiristettäessä suuremmalle pinta-alalle) ja M5-pulttia läpi niin että rutina käy (ei käynyt). Ja walaa, eli voilà! Ongelma ratkaistu!

Kuva 3. Se on monokkeli, ei monokikkeli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti