30. elokuuta 2013

Peliohjainten elektroniikasta...

Tässäpä sähköoppia hyväuskoisille tumpeloille ja töppötiinoille:


Alan ammattinimikkeitä:

Henkilö joka on vastuussa pienjännitejohtojen liittämisestä ja kolvauksesta = "Johtaja" tai "Toimitusjohtaja".
Henkilö joka on vastuussa suurjännitejohtojen liittämisestä ja kolvauksesta = "Kuollut mies" tai "Hyvin pian kuollut mies". (Videoklipin kovat äänet tulevat varmaankin sähkömiesten takapuolista)
Henkilö joka on vastuussa johtojen liittämisen ja kolvaamisen suunnittelusta = "Suunnittelija" tai "Se joka kuolee myöhemmin".


Alan tyypillisiä työvälineitä:

Tina = johtojen yhdistäminen onnistuu helpommin Tinan avulla.
Pihdit = yleisnimike kaikille pihdeille ja leikkureille ja krimppaustyökaluille ja sensellaisille.
Kolvi (varoitus! linkki sisältää kiroilua ja karhukoplan, sekä olohuonetilan erikoista hyväksikäyttöä) = työkalu, joka on aina liian kuuma tai kylmä.
Abiko = vaihtoehto kolvaamiselle. Yleisnimike kaikennäköisille liittimille joita voi puristaa "pihdeillä" johdon kuorittuun päähän ilman kolvia. Ei kuitenkaan videossa näkyvien ihmisten päähän, kai. Abikon legenda on niin suuri, että sen mukaan on nimetty kaupunkikin! Japanissa!

Näillä tiedoilla sitten vaan peliohjaimia johtamaan!

Onneksi joku oli jo aikaisemmin johdottanut ykköspelaajan ohjaimen, josta sai kätevästi otettua mallia. Liekö hommasta muuten mitään tullutkaan...

Kuva 1. Suuren Johtajan kädenjälkeä.

Kuvassa vasemmalla ykköspelaajan vihertävät johdot ja oikealla kakkospelaajan luumunvioletit johdot. Huomatkaa plagioinnin vihreä-violettisokeilta kiinalaisilta estävä johtojen värivalinta, joka aiheuttaa kohtuutonta monimutkaisuutta johtojen erottamisessa toisistaan. Suuri Johtaja on viisain. Siksikin, koska Hän laski päässä ykköspelaajalle käytännöllisen ja todellisuutta vastaavan "kotikenttäedun" johtamalla kakkospelaajalle 20 millimetriä pidemmät johtimet. Tämä antaa ykköspelaajalle noin 0.0000000000667 FPS:n (kuvaa/sekunti) edun kakkospelaajaan nähden. Se on matematiikkaa, ihmiset!

Seuraavana temppuna Johtaja kiinnittää piirilevyn ja johtohässäkän ohjauspaneelilevyn takapuoleen(sa). Näin helpotamme ennaltaehkäisevästi ohjauspaneelilevyn asennusta/purkamista, kun tarvitsee kytkeä/kitkeä ainoastaan piirilevyn USB-johto.

Kuva 2. Johdot niputettu ja niput teipattu ja teippi lopussa.

Ja kappas! Sehän kävikin nopsasti, koska Suuri Johtaja on myös nopein ja kaunein. Nyt sitten enää tikut ja nappulat paikalleen. Ei siinäkään varmaan kauaa nokka tuhise, eikä hippulat vingu.

Kuva 3. Eihän tämä näytä enää mistään kulmasta järkevältä. Edellinenkin kuva oli jo vähän sillä rajalla...

Piirilevyn johdottamisessa ei tarvita missään muualla logiikkaa, paitsi jos haluaa käyttää toiselle ohjaintikulle ristiohjaimelle varattuja koskettimia. Ne pitää saada kerralla oikein, tai kulmasuunnat eivät toimi oikein. Kokeiltu on... Kaikkien muiden nappien kohdalla riittää, että värillinen johto on jossain signaalikoskettimessa ja maajohto löytyy edes jostain. Kuvassa kaksi maajohtoa per puoli, jotka haarautuvat sitten joka napille ja kytkimelle erikseen lyhyemmillä johdoilla.

Alkureiät runkoon porattuani ja ohjauspaneelilevyn koottuani oli aika lähteä metsästämään ruuveja. Metsästysmaastokseni valitsin Tokmannin laajat ruuvilaarit. Tovin passissa seisoskeltuani äkkäsin sen mitä tulin hakemaan. Tai ainakin suunnilleen. Lähimmäksi fantasiaani unelmien ruuvista (englanniksi "screw" kaikille kaksimielisestä mielialahäiriöstä kärsiville) osui 6 mm Torx-uppokantainen porautuva ruuvi. Ja se olikin iso: 60 mm pitkä. Puoletkin olisi riittänyt, mutta joku oli jo vienyt kaikki muut. Nappasin kahdeksan (koska on hyvä ottaa hukkaamis- ja kantarikkovaraa), ja varmuuden vuoksi myös satsin 5x30 varianttia, maksoin 0,77 € kassamummulle, ja pakenin paikalta. Loppureiät porasin 5 mm poralla ja kerralla riittävän syviksi, minimoidakseni MDF:n halkeamisriskin. Ja näin siinä sitten kävi:

Kuva 4. No nyt näyttää paremmalta! Voisi ottaa vaikka kuvan.

Kerrassaan helppoa kokoiltavaa, kun osat on millilleen oikean kokoisia ja kohtalaisen hyvin suunniteltuja. Voi olla näin salaa itseensä ja omaan työpanokseensa ihan vähän tyytyväinen.


Now show me some vinyls!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti