26. heinäkuuta 2013

"Great success!"

Kuva 1. "Great success!"

...sanoi tunnettu kazakstanilainen tv-journalisti. Viittaan lainauksella tänään suoritettuun nappuloiden ja ohjaintikun elektroniseen testaukseen, joka siis onnistui odotusten mukaisesti, eli täydellisesti. Turha vaatimattomuus saa lentää romukoppaa kohti; ehkä menee sukkana sisään, ehkä jää lattialle pyörimään... Mutta antaa kuvan taas puhua puolestaan:

Kuva 2. Elektroniikan testikokoonpano. Nam!

No, ehkä kuitenkin vähän avaan mitä kuvasta löytyy. Harva kuitenkaan ymmärtää elektroniikkavelhon mielenlaatua ja aivoituksia pelkkää kuvaa katsomalla. Äärivasemmalla siis peliohjaimen sauva, eli ilotikku, jonka kaikkiin neljään Cherry-merkkiseen (lue: sikalaadukas) rajakytkimeen on liitetty signaali- ja maajohto. En kysynyt elektroniikanopettajaltani saako sitä sanoa signaalijohdoksi, mutta sanoinpa silti! Ähä!

Katsopa kuvan keskikohdasta tuuman verran vasemmalle ja ylös (tai jos luet tätä mobiililaitteella, niin hyttysen imukärsän verran), niin näet Bodnarin peliohjainpiirilevyn. Sauva on kytketty sen POV eli näkövinkkelinappuloille varattuihin koskettimiin. Keskikohdasta oikealle siirryttäessä näkyvät värikkäät ja valkoiset painonapit, jotka on kytketty piirilevyn nappulakoskettimiin 1-8. Maajohtoja on kokonaista kaksi kappaletta, eli sauvan neljä maata on yhdistetty yhdeksi suurvallaksi, kuten myös painonappien kahdeksan pikkumaata omakseen, vähän niinkuin kylmän sodan Itä vs. Länsi -malliin. Olisikin pitänyt valita nuo johtojen värit vähän kuvaavammin...


Bodnarin peliohjainpiirilevyn luovuttajana sai toimia vanha kunnon lentosimulaattoria varten rakentamani apupaneeli. Alla kuva.

Kuva 3. Elinluovuttaja. Huomaa laadukas johdotus!

Tuo piirilevy on kyllä oivallisen helppokäyttöinen. Niin pätevä jopa, että melkein olisin itse suunnitellut ihan samanlaisen, jos olisin osannut. Johdot liitetään painamalla pienellä tasapäämeisselillä koskettimen päällä olevaa pikku paininta, ja sitten vaan työnnetään kuorittu johto sissään. Eli niin helppoa, että mieskin sen osaa. Ja johdonhan voi kuoria hätätapauksessa vaikka etuhampailla. Suomen hammaslääkäriliitto ei sitä kuitenkaan suosittele, koska liian vähän fluoria. Johdotus on "sikanopeeta", kun ei tarvitse tinailla yhtikäs mitään. Säästyy johdottaja palovammoilta, ja abiko-liittimien valmistaja konkurssilta. *elektroniikanopettajat kautta maan facepalmaavat lähes synkroonissa, "l-l-l-lätsis!"*


Testaamatta jäi vielä toisen peliohjaimen komponentit ja niiden toimivuus samaan piirilevyyn yhdistettynä. Mutta tarkoituksena on siis erottaa Player 2:n nappulat piirilevyltä erillisellä softalla näppäimistön näppäimiksi. Näin teoriassa saadaan samasta palikasta kaksi erillistä ohjainta. Näppäimistöä ei kuitenkaan käytetä erikseen pelaamiseen, joten sen kanssa ei pitäisi olla ongelmaa. Nyt ajankohtaisempaa on kuitenkin levypiirustusten tekeminen, joten jatkotestit saavat odottaa.


Ainiin! Suunnittelija, kokoonpanija ja blogisti palasivat korvesta. Väittivät vakavalla naamalla kävelleensä 33 kilometriä kahdessa päivässä. Siihen nähden naamat olivat yllävän hyvässä kunnossa. Henkilövahingoilta ei kuitenkaan vältytty: rakkoja oli yksi jokaista jalkaa kohden, eli kolme. Ymmärrä tuokin nyt miten haluat!

Kuva 4. Borat say it best!

EDIT: Röh! Täytynee ottaa tunnisteista tuo yhdistelmä korpi+Kiira pois. Tuli nääs ihan yhtäkkiä kymmeniä kattelijoita Äiti-Venäjältä... Suuria Tamperelaisen taitoluistelun ystäviä siälä, tiämmä. Voi toki olla että kaikki ovat myös pelihallilaitteiden perään, mutta epäilen trolliksi. Eikä tätä blogia ole tarkoitus mihinkään taitoluistelun piiriin ulottaa. Sori Kiira!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti